L’article de la setmana

 

Aquesta setmana s’ha aprovat el ple d’aquest mes de setembre una moció de Junts per Castellar sobre l’actualització de l’enllumenat viari a tecnologia d’il·luminació LED.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i dels seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’objectiu 7 es el que fa referencia a l’energia neta i sostenible per portar terme la transició energètica per limitar els efectes del canvi climàtic.

La il·luminació de l’espai públic és una competència que correspon als ajuntaments, tractant-se d’un servei indispensable perquè els ciutadans puguin viure en un entorn accessible i segur.

En plena emergència climàtica, tanmateix, al deure de l’Ajuntament de mantenir una bona il·luminació arreu del municipi, de manera uniforme i ben planificada, s’hi ha de sumar el deure de fer-ho de la manera més eficient possible.

Per la dinàmica del seu creixement en les darreres dècades, Castellar compta amb una xarxa de punts de llum desigual, mancada d’uniformitat i amb dèficits de manteniment i d’actualització tecnològica.

L’actual període d’encariment del preu de l’energia elèctrica, sense precedent històric, fa notar a les arques públiques, avui més que mai, que Castellar encara no ha acabat els deures pel que fa a l’actualització del seu enllumenat públic, tecnològicament. En aquest sentit, la il·luminació mitjançant tecnologia LED ha demostrat uns resultats notables durant anys a moltes poblacions.

Aquets últims anys la tecnologia ha seguit avançant, donant-nos la oportunitat d’instal·lar làmpades encara més eficients. D’entre aquestes, hi ha lluminàries que tenen sensor de presència i es poden programar perquè a partir de certa hora de la nit (o la matinada) redueixin la seva lluminositat al 50%, recuperant la intensitat al 100% quan detecten moviment. D’aquesta manera reduïm encara mes la despesa energètica i la contaminació lumínica que generen.

Per tot això, des de Junts per Castellar em proposat al ple municipal de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, l’aprovació dels següents acords:

1. Instar a l’equip de govern a portar a terme un estudi que defineixi un programa de modernització de la xarxa d’enllumenat públic, tenint en compte la diversitat de les diferents tecnologies que conviuen al municipi i les condicions establertes en el contracte amb l’empresa concessionària. Aquest estudi haurà de contemplar els avenços en la modernització de la resta de les de les instal·lacions municipals (edificis municipals, equipaments esportius, escoles…), així com també la instal·lació de lluminàries d’energia solar o instal·lacions dirigides a lo cogeneració.

2. Preveure, l’any 2022, d’acord amb les possibilitats econòmiques, una partida que permeti iniciar les millores de les instal·lacions de l’enllumenat públic, començant per les zones més deficitàries, com pot ser el carrer Prat de la Riba que te zones molt fosques per una mala planificació inicial al urbanitzar el carrer al no tenir en compta la distribució dels fanals amb arbres que al desenvolupar-se tapen les lluminàries i que per l’amplada del carrer tindria de tenir fanals a les dues voreres i també solucionar la contaminació lumínica que provocant algun fanals al dispersar-se la llum cap el cel per mala selecció de les lluminàries sobre tot si no tenen carcassa per orientar l’angle correcta com les que s’han instal·lat davant dels pisos nous de la plaça major.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad