El conseller Jaume Giró presenta una proposició de llei per garantir l’accés als caixers en els municipis en risc d’exclusió financera

 

Gairebé la meitat dels municipis catalans no tenen ni una oficina bancària ni un caixer. Unes 250.000 persones avui es veuen afectades per aquest problema

 

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha presentat avui una proposició de llei per garantir l’accés als caixers en els municipis en risc d’exclusió financera. El Departament d’Economia de la Generalitat vol solucionar un problema que afecta gairebé la meitat dels municipis de Catalunya, 443 dels 947 municipis del país, que es troben principalment en zones rurals, que no tenen ni una oficina ni un caixer. “Aquesta proposició de llei vol ajudar la competitivitat en l’àmbit rural i vol lluitar contra el risc d’exclusió financera i pobresa” ha afirmat el conseller, que ha alertat de la gravetat del problema: “si no aturem aquest procés, Catalunya pot fer un pas enrere en el desenvolupament del país. La desaparició de serveis bancaris al territori té efectes socials immediats que afecten sobretot les persones més vulnerables. L’escapada dels bancs és avui una espasa de Dàmocles sobre el món rural català”.

El 2008 va ser el moment de màxima extensió de la xarxa bancària a Catalunya. Hi havia 8.200 oficines. Des d’aleshores, se n’han tancat 5.600 -un 68%- i avui només en queden 2.600. Aquest problema afecta unes 250.000 persones, la majoria d’elles persones grans o econòmicament vulnerables.

Catalunya no té competències en la matèria i, per tant, la proposició haurà de passar pel parlament espanyol: “la Generalitat no té competències per legislar en aquesta matèria, per això ens hem d’encomanar al Parlament espanyol per tirar endavant una iniciativa que, si depengués només de nosaltres, podriem resoldre-la amb eficàcia i rapidesa”, ha afirmat el conseller.

La proposició de llei preveu el següent:

 

  • Defineix com a municipis en risc d’exclusió financera els municipis que no disposin d’oficina bancària ni de caixer automàtic al terme municipal.
  • Han de disposar, com a mínim, d’un caixer automàtic al seu terme municipal.
  • Preveu, en primer lloc, la instal·lació voluntària dels caixers per part de les entitats.
  • Si en el règim d’instal·lació voluntària no cobreix les necessitats de tots els municipis en risc d’exclusió financera, s’activarà el règim d’instal·lació obligatòria. En aquest cas, la instal·lació es finançarà a càrrec d’uns Fons de nova creació: Fons de garantia del servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera, adscrit a l’Administració General de l’Estat.

El Fons es dotarà a partir de les aportacions de les mateixes entitats en funció de la seva implantació a cada demarcació, i es calcularà en relació amb la quota de mercat en dipòsits i crèdits. Les administracions públiques interessades podran executar de forma subsidiària la instal·lació dels caixers automàtics a compte dels recursos del Fons de garantia.

El servei d’aquests caixers seria continuat les 24 hores del dia, cada dia de l’any, s’oferiran en les llengües oficials de cada territori.

Prestaran, com a mínim, les funcions bàsiques de:

  • Retirada i ingrés de diners en efectiu.
  • Pagament de rebuts i tributs.
  • Consultes de moviments i saldos.
  • Obtenció d’extractes.
  • Realització de transferències.

 

Barcelona, 17 de febrer de 2022.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad