JUNTS PRESENTA UNA BATERIA DE MESURES PER REDUIR EL COST DE L’ENERGIA

JUNTS PRESENTA UNA BATERIA DE MESURES PER REDUIR EL COST DE L’ENERGIA

 

Ens trobem en una situació d’extrema gravetat que afecta seriosament la butxaca de la gent i la viabilitat del teixit productiu del país. En especial a les PIME que son intensives en consum energètic, que son més d’un terç de les empreses del total. El preu de l’energia elèctrica s’ha multiplicat per 10 en un any, tot i que el gas només representa el 15% del total de generació d’energia. Això és degut al sistema de fixació de preu marginalista, que és clarament ilògic en la situació actual. Moltes empreses no poden assumir l’encariment de l’energia i, per això, hi ha en risc milers d’empreses i centenars de milers de llocs de treball segons un estudi de PIMEC.

 

Algunes dades, d’aquest estudi són esfereïdores:

— Més de la meitat d’empreses han vist incrementat més d’un 50% el preu de l’electricitat i un 200% en el cas del gas.

— Més d’una tercera part de PIMES tenen un cost energètic superior al 10% de la facturació, quan els beneficis son del 6%. Aquestes empreses, amb els increments de preus,  estan en pèrdues

— I algunes ja han aturat l’activitat i perillen més de 320.000 llocs de treball.

La invasió russa a Ucraïna fa un mes que va esclatar i està causant grans problemes en el teixit productiu: amb els preus inadmissibles del cost de l’energia i dels combustibles, amb la manca de subministrament de productes sobretot pel sector primari, però també de materials destinats a la indústria i el trencament de cadenes logístiques en diversos sectors a causa de la vaga de transportistes des de l’aleshores. 

I, davant d’aquest escenari insostenible, fins ara només sentim moltes declaracions i poques accions.

Mentre la Unió Europea ha reaccionat i la majoria d’estats europeus ja han pres mesures urgents, el Govern espanyol va tard i malament. Està fent un clar abandonament de les seves funcions i deixa desemparats ciutadans i empreses respecte a l’augment desorbitat del preu de l’energia.

Cal tenir en compte que l’Estat espanyol, ja era un dels estats amb els preus energètics més elevats, i a més és l’estat europeu amb més diferència de preu de l’energia entre el gran i el petit consumidor amb 0,17 €/KWh mentre la majoria de països aquest diferencial no arriba a la meitat.

Espanya segueix un model econòmic d’afavoriment de la gran empresa del palco del Bernabeu, els de l’oligopoli, de les portes giratòries, enlloc de la PIME que és l’estructura majoritària del sector productiu català que genera la inmensa majoria dels llocs de treball i de riquesa a Catalunya.

Cal recordar que, a l’Estat espanyol, no només es permeten els oligopolis, sinó formen part del sistema. I, en situacions com aquestes, es demostra amb els beneficis rècord per les energètiques durant el 2021.

En aquest sentit, el sistema marginalista de fixació de preus de l’energia ha permès que les grans energètiques de l’oligopoli tripliquin els beneficis durant 2021, però és que ara el preu és molt més alt que l’any passat!

Pensem que durant el 2021, només 5 mesos el preu electricitat va superar els 100€ i 3 van superar els 200€. El 2022 durant els 2 primers mesos ha superat els 200 i març ha arribat a més de 500€.

I ens temem que l’allargament d’aplicar mesures per part del govern espanyol respongui a ajudar a l’oligopoli a fer beneficis extraordinaris mentre les PIME i els ciutadans que estan patint aquesta situació.

Mentre som a Espanya, cada crisis ens afecta molt més que si fossim un Estat independent. Ho hem vist amb els fons NGEU i ara ho veiem amb el conflicte a Ucraina, però en vindran més.

Tenir un Estat propi, un Estat a favor és la única manera de fer front a les crisis del segle XXI. Només amb una Catalunya independent podrem aplicar la millor política energètica, que fugi dels oligopolis i que vetlli pels interessos i necessitats dels consumidors i les PIME del país. Mentre treballem per fer efectiu el mandat del 52%, no ens podem quedar de braços plegats.

Per això, des de Junts per Catalunya, a través dels diferents grups de treball de les sectorials, en els quals hi ha representants castellarencs, i davant la inacció del Govern espanyol, hem preparat més de 20 propostes per reduir el cost efectiu de l’energia i compensar les PIMES, autònoms i consumidors vulnerables pels sobrecostos que han hagut d’assumir.

En aquest sentit, hem impulsat un seguit de mesures, estructurades en quatre eixos:

 • Per a trencar la perversió del sistema elèctric;
 • Mesures econòmiques immediates;
 • Mesures per deslligar-nos de l’economia d’energies fòssil.
 • Mesures d’equilibri territorial i sobirania energètica

 

Mesures per a trencar la perversió del sistema elèctric:

 1. Instar l’Estat a treure de forma immediata, tal com ha proposat la UE, el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat.
 2. Instar l’Estat a acotar el preu d’oferta del kWh elèctric d’origen nuclear, com ha fet França. També caldria fer-ho amb l’energia procedent de les hidroelèctriques
 3. Instar l’Estat a auditar des de la CNMC possibles fraus en les ofertes del sector generador d’electricitat i quantificar els beneficis caiguts del cel. Cal exigir la màxima transparència en una situació tan excepcional i que afecta pràcticament la totalitat de persones físiques i jurídiques del país.

 

Mesures per a trencar la perversió del sistema elèctric, proposem:

 1. Instar l’Estat a revisar la fiscalitat al sector elèctric perquè el sector públic recuperi els beneficis caiguts del cel que han percebut les elèctriques i que hem abonat tots els usuaris de l’electricitat. i que la recaptació vagi a un fons per ajudar a petits consumidors (PIME electro-intensives, sector transport i ciutadans en risc de pobresa).
 2. Instar l’Estat a què l‘increment de recaptació d’impostos pel plus de preu de l’energia i els combustibles, es dipositi en el fons per ajudar a petits consumidors.
 3. Instar l’Estat a establir un escalat de preus de l’electricitat de manera que els primers 100kWh tinguin un preu bonificat per a tothom.

 

Mesures per deslligar-nos de l’economia fòssil:

 1. Instar el Govern a què acceleri una transició energètica efectiva a Catalunya aprofitant les oportunitats que aporten l’autoproducció renovable a nivell de ciutadania i administració local. Instar el Govern de Catalunya a no desinteressar-se pels projectes mitjans -de fins a 50MW- imprescindibles per a una transició energètica real.
 2. Instar el Govern a aplicar el fons recaptat via taxa al sector de la generació i transport elèctric a fer una efectiva transició energètica, promovent projectes socials i d’ajuda a l’activitat econòmica a aquelles comarques que apostin per la renovable mitjana que beneficiï el país.

 

Mesures d’equilibri territorial i sobirania catalana:

 1. Donar retorn a aquest Parlament sobre com ha procedit davant dels Ministeris espanyols de Política Territorial i Funció Pública i de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic i com aquests han respost a la petició d’aturar i desestimar el projecte i el traçat de les cinc línies MAT que afecten el territori català.
 2. Exigir a l’Estat l’equiparació de peatges en línies de 25kV (mes alts i propis de Catalunya) a la de 36kV (mes baixos i propis de la zona Iberdrola). Aquest fet, introduït amb nocturnitat (un divendres nit abans d’aprovació a Congres del RD de renovables del 2018) que provoca uns sobre-costos a la industria catalana respecte a la seva competidora basca valorat en 300 M€ segons dades de Cecot.

Els hi lliurarem en un document amb aquest conjunt de mesures, que  presentarem en una proposta de resolució en el pròxim ple i que esperem aprovar amb la resta de grups parlamentaris per capgirar aquesta situació insostenible per a la ciutadania i les PIMES.

També els informem que el nostre grup parlamentari al Congrés ha presentat i presentarà iniciatives en aquesta línia, per ajudar a PIMES i autonoms

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad