Cleries denuncia que el Gobierno no practica ni la cogestió ni la cogovernança dels Fons Europeus amb la Generalitat

 

Ha justificat l’absència de representants de la Generalitat en la Comissió General de les CCAA com a conseqüència de la “vulneració de drets fonamentals per part de l’Estat espanyol” en la trama d’espionatge

 

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha participat aquest dijous a la Comissió General de Comunitats Autònomes de la Cambra Alta, que ha aplegat representants de diferents CCAA i on hi ha comparegut la vicepresidenta primera del Gobierno, Nadia Calviño, per explicar els progressos relatius al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’economia espanyola. A la comissió, però, no hi ha intervingut cap representant de la Generalitat de Catalunya. “La Generalitat no hi ha estat present perquè s’ha perpetrat un delicte molt greu de vulneració de drets fonamentals per part de l’Estat espanyol contra institucions catalanes, polítics, advocats i periodistes”, ha justificat Cleries fent al·lusió a la trama d’espionatge amb el programari Pegasus. A més, ha lamentat que l’organització d’aquesta comissió sotmeti els governs de les Comunitats Autònomes “als horaris” del Congrés: “Es tracta d’un acte de submissió del poder legislatiu a l’executiu”.

En la seva intervenció, Cleries ha denunciat la falta de cogovernança i cogestió entre la Generalitat i l’Estat espanyol dels Fons Europeus per a la Reconstrucció, tal i com s’havia pactat en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2021 i 2022. “L’Estat espanyol decideix unilateralment els recursos que transfereix a les comunitats autònomes i les seves finalitats i condicions” ha criticat el portaveu de Junts al Senat. D’altra banda, també s’ha mostrat contrari a què s’exclogui l’IVA d’aquestes subvencions: “Hauran de pagar-ho les comunitats autònomes, els ajuntaments i les empreses privades. I això és un error, sobretot tenint en compte la situació delicada arran de la pandèmia”.

Cleries també ha fet saber a la vicepresidenta del Gobierno, que la plataforma per a controlar els fons europeus promesa fa set mesos segueix sense estar operativa: “És un element necessari per saber si està funcionant correctament l’execució real de recursos”. Així mateix, el portaveu a la Cambra Alta s’ha queixat que només el 27% de les ajudes europees hagi arribat a l’economia real: “Els projectes d’infraestructures, transport i medi ambient són els més endarrerits. Cal donar-hi una empenta”.

 

Madrid, 28 d’abril de 2022

 

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad