Les conselleres Ciuró i Cervera presenten iniciatives per combatre les ocupacions il·legals que alteren la convivència i creen alarma social

 

Justícia modificarà el Codi civil català perquè ajuntaments i comunitats de veïns puguin instar el desallotjament d’un immoble en casos d’alteració de la convivència i la pau social, quan els propietaris no actuïn

Drets Socials reformarà la Llei d’Habitatge per incloure l’ocupació il·legal que generi alarma social, o s’hi facin activitats il·lícites com una utilització anòmala d’habitatge

 

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, han presentat en roda de premsa les iniciatives per combatre les ocupacions il·legals d’immobles amb caràcter delinqüencial, que són propietat de grans tenidors, i que alteren greument la convivència a més de generar alarma social.

L’objectiu de la reforma és dotar els ajuntaments i les comunitats de propietaris d’instruments perquè puguin actuar, en cas que el propietari no ho faci, per promoure i restituir la convivència i el civisme, en aquells àmbits en què es veu greument pertorbada per les actituds conflictes que duen a terme persones que han ocupat de forma il·legal habitatges que son propietat especialment de bancs, grans immobiliàries, la SAREB, o fons d’inversió.

La proposta passa perquè els ajuntaments i les comunitats de veïns puguin demanar el desallotjament de l’immoble ocupat il·legalment quan el propietari no ho hagi fet. Al costat de la possibilitat de la imposició de multes i sancions per part de la Generalitat, si el propietari de l’immoble persisteix en el seu incompliment, es podria arribar a l’obligació de cedir l’habitatge per destinar-lo a lloguer social.

L’objectiu és “acabar amb l’ocupació delinqüencial i posar l’immoble al servei dels qui necessiten més l’habitatge”, ha afirmat la consellera Ciuró, qui ha qualificat la problemàtica de l’ocupació d’un “greu problema social”. La consellera ha exposat que a Catalunya hi ha un 45% de les ocupacions de tot l’Estat espanyol i que hi ha 7345 denúncies interposades als jutjats per ocupacions.

“És un toc d’alerta contundent a grans tenidors, entitats financeres i fons voltors, que no hi haurà impunitat a l’hora d’aquests problemes delinqüencials”, ha afirmat la consellera. 

“Demanem a la Sareb i als grans tenidors que deixin de ser part del problema. Moltes d’aquestes dificultats son en pisos de la Sareb o grans tenidors”, ha afirmat la consellera Cervera, que els ha acusat de d’actuar amb deixadesa davant les ocupacions il·legals delinqüencials. “Volem donar eines als ajuntaments i a les comunitats de veïns per poder destinar els habitatges a persones més vulnerables i en aquests moments estan en taules d’emergència habitacional”, ha reblat.

 

Modificacions al Codi Civil Català

El Departament de Justícia està preparant la modificació del llibre V del Codi civil català per tal que els ajuntaments i les comunitats de veïns puguin demanar el desallotjament de l’immoble ocupat il·legalment quan el propietari no ho hagi fet. La normativa catalana facultarà jurídicament als consistoris i comunitats per instar judicialment la desocupació de l’immoble.

D’aquesta manera, quan un ajuntament detecti que una finca, ocupada il·legalment, genera problemes de convivència i ordre públic, haurà de demanar al propietari que inici l’acció judicial de desocupació de la finca. Si en un mes aquesta acció no ha estat presentada a cap tribunal competent, l’ajuntament quedarà habilitat per activar aquesta acció i iniciar el procediment de descupació.

 

Modificacions a la Llei d’habitatge

El Departament de Drets Socials modificarà articles de la llei del dret a l’habitatge. la consellera Violant Cervera ha explicat que aquesta modfiicació permetrà “incloure l’ocupació il·legal que generi alteració de la convivència, de l’ordre públic, que generin alarma social o es realitzin activitats il·lícites, com una de les situacions considerades com a una utilització anòmala de l’habitatge, fet que pot comportar multes coercitives”.

Quan es produeixi una situació com aquesta s’instarà el propietari de l’immoble a actuar, i si no fa res, es podrà iniciar un procediment sancionador i la inactivitat dels propietaris davant situacions d’ocupació que puguin generar alarma social i alterin greument la convivència, seran considerades com a infraccions greus, amb les conseqüents sancions. És una mesura “pensada per aquells propietaris (entitats financeres, immobiliàries, grans tenidors) que no s’ocupen de les propietats que tenen”, ha exposat la consellera. Les sancions greus poden anar de 9.000 a 90.000 euros.

Al costat de la possibilitat de la imposició de multes i sancions per part de la Generalitat, la proposta contempla que si persisteix l’incompliment dels propietaris pot arribar a suposar l’obligació de cedir l’ús de l’habitatge a l’Administració per a destinar-lo a un ús social.

 

Barcelona, 21 de setembre de 2022.

 

 

 

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad