PER UNA VILA MÉS ACCESSIBLE I PEL GAUDI DE TOTHOM

 

Degut a l’actual situació de pandèmia, han disminuït molt els actes i les activitats que es duen a terme habitualment a la nostra Vila. Tanmateix, l’aturada forçosa ens ofereix també l’oportunitat de dirigir una mirada crítica a les diferents instal·lacions i infraestructures municipals d’ús públic, aprofitant la reducció d’activitat actual, amb ànims d’incrementar-ne l’accessibilitat.

Si bé és cert que s’ha fet molta feina en temes d’accessibilitat pel que fa a l’adaptació d’espais per a persones amb mobilitat reduïda, cal seguir treballant en una vila molt més accessible per a tothom i, per això, en el ple de març, des de Juntsxcastellar hem proposat algunes mesures concretes orientades a promoure la inclusió de col·lectius amb diversitat funcional i necessitats especials. Pensant sobretot en persones amb problemes d’audició que és un col·lectiu sovint oblidat i que, a més, ara, entre mascaretes i pantalles, encara tenen més dificultat de poder entendre i accedir a la informació oral o audiovisual.

És per això que hem demanat de dotar de sistema de bucle magnètic tots aquells espais on es realitzin activitats culturals com ara l’Auditori Municipal o la Sala de Petit Format. Així com també aquells espais que són clau en l’atenció ciutadana com: El Mirador o el Palau Tolrà, per contribuir a l’accessibilitat de les persones que porten un implant coclear o un audiòfon, valorant en cada cas, quina opció és la millor si el bucle fixe o e portàtil.

Així mateix considerem que cal vetllar perquè en els monitors existents en aquests espais, la informació estigui transcrita en lletra clara, en les dimensions adequades per a persones amb baixa visió i seguint criteris d’accessibilitat. En els casos d’actes a l’auditori, vetllar perquè cada vegada més s’implantin mecanismes per a facilitar la participació de persones amb capacitats diverses, ja sigui amb transcripcions en llenguatge de signes, sistemes d’audiodescripció, els bucles o el que es consideri. Oferint aquestes possibilitats a la reserva prèvia de manera que no cal tenir permanentment aquests serveis actius, sinó a demanda.

No només és important implantar aquests suports a la comunicació dels actes i activitats, sinó que cal informar-ne bé a la població per tal que el públic potencial ho sàpiga i hi pugui assistir; comunicant-ho també de forma accessible. Tenint en compte tota la senyalització i ús dels pictogrames que marca la normativa, per tal que els usuaris d’aquests espais coneguin exactament a quina tecnologia i recursos tenen opció d’utilitzar.

De la mateixa manera cal implementar totes les mesures possibles d’accessibilitat a tots els mitjans de comunicació entre l’Ajuntament i la població, ja sigui pàgina web, l’actual, xarxes socials…Un altre punt important és reforçar la implantació de semàfors sonors arreu del municipi, corregint també aquells casos on només un dels dos semàfors d’un pas de vianants s’hagi adaptat, mitjançant l’adaptació del segon semàfor, per garantir la seguretat de persones de baixa visió i persones cegues en la seva mobilitat per la vila.

A més de tot això cal aplicar un pla de formació contínua per a totes les persones que han d’atendre al públic, de manera, que estiguin preparats per atendre correctament a les persones amb capacitats diverses i convocar la taula d’accessibilitat de forma continuada per tal que tots els ciutadans i en especial els col·lectius afectats puguin fer les aportacions pertinents.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad