El vicepresident Jordi Puigneró presenta la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ per generar el primer diccionari de veu del català

 

El 17 de febrer es posarà en marxa aquesta campanya sota el projecte AINA, per a que les màquines entenguin i parlin el català

 

El vicepresident Jordi Puigneró ha presentat avui la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ per generar el primer diccionari de veu del català. Sota aquest lema, el Govern llançarà aquest 17 de febrer aquesta campanya que s’inscriu en el projecte AINA, impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per fer que la tecnologia entengui i parli la nostra llengua.

El vicepresident Puigneró en la presentació de la campanya ha afirmat que “ja tenim l’esquelet. Ara el que hem de construir és la seva musculatura amb la campanya de recollida de veus, de parelles lingüístiques, amb una web que permetrà que qualsevol persona pugui ajudar ‘AINA’ a aprendre el català”.

 

El projecte AINA està construint els corpus (conjunts massius de dades) de la llengua catalana en el món digital de manera que qualsevol empresa o organització pugui utilitzar-los per desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) per tal de poder-nos relacionar amb les màquines en català.

En aquest sentit el vicepresident ha afirmat en una entrevista al ‘Tot es Mou’ de TV3 que el que es vol aconseguir amb el projecte AINA a través d’aquesta campanya és que “les empreses no tinguin l’excusa per incorporar el català. Tindran una intel·ligència artifical que, connectant-se a ella, podran fer que hi hagi interacció en català, en la parla”. D’aquesta manera una persona podria comunicar-se en català amb una màquina verbalment. Per això el vicepresident ha animat a la ciutadania a participar i dedicar uns minuts al dia a fer de parella lingüística de l’AINA a través del web www.projecteaina.cat

La Vicepresidència destinarà aquest any 3M€ al projecte AINA per, entre altres objectius, crear el primer corpus de veu del català i generar la segona versió, enriquida, del corpus de text. La participació ciutadana a la campanya de recollida de veus ‘La nostra llengua és la teva veu’ es farà a través de la iniciativa de Common Voice de Mozilla pel català, una plataforma on tothom que ho vulgui podrà llegir i enregistrar fins a 5 frases per ajudar les màquines a aprendre com parlem les persones. El vicepresident ha posat èmfasi en preservar la llengua catalana i ha alertat de la seva salut: “si nosaltres no cuidem el català, ningú més no ho farà”.

En paral·lel, el projecte es marca també com a objectiu d’aquest any la creació de la segona versió del corpus de text del català. A dia d’avui, el projecte disposa d’un primer corpus textual, consistent en 1.770 milions de paraules reunides en 95 milions de frases, que s’han obtingut a base de descarregar textos de diferents fonts digitals en català. Ara, es continuarà treballant en aquest corpus de text per generar-ne una segona versió millorada i enriquida que reculli tots els matisos de la llengua escrita.

 

Barcelona, 15 de febrer de 2022.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad