La conselleria de Drets Socials, encapçalada per Violant Cervera, destinarà més de 1.000 M€ dels Fons Europeus en “accelerar la transformació social del país”

 

Es destinaran 397 milions d’euros en l’àmbit d’atenció a les persones i s’invertirà 640 milions en polítiques d’habitatge

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha presentat les principals línies d’inversió que preveu el Departament amb els fons Next Generation UE. En la conferència Més drets, més oportunitats, la consellera ha remarcat que el departament de Drets Socials serà un dels que més fons rebrà d’aquest programa europeu, concretament 1.037 M€. La consellera ha afirmat que aquest fons servirà per “accelerar la transformació social del país i millorar la vida de les persones”. Entre el 2022 i el 2026 s’invertiran 397 M€ en l’àmbit de l’atenció a les persones i fins a 640 M€ es destinaran a actuacions en polítiques d’habitatge.

Els eixos principals es centren en fomentar l’autonomia personal, millorar la gestió dels serveis socials a través de la digitalització, ampliar el parc d’habitatge destinat a lloguer social i promoure l’eficiència energètica.

Es posarà en marxa una pàgina web i s’organitzaran jornades tècniques perquè administracions locals, entitats, empreses i ciutadania puguin disposar de tota la informació. Els propers dies, la consellera i els secretaris visitaran cadascuna de les vegueries catalanes per presentar l’impacte territorial dels Next Generation. S’han programat actes a Girona, Lleida, Vic, Tarragona, Tortosa, Tremp i Vilafranca del Penedès.

En l’acte, Violant Cervera ha afirmat que amb aquestes partides “Catalunya ha de transitar de l’assistencialisme cap a un nou model de  drets socials, que faciliti les eines i les condicions perquè els ciutadans disposin d’oportunitats per desenvolupar el seu projecte vital on vulguin i com vulguin”. La consellera ha apuntat que amb els fons europeus “posarem les bases de com han de ser les coses a partir d’ara, de com volem que siguin les residències, estimularan la investigació en l’assistència personal, incrementaran el parc de lloguer social o apostaran per l’eficiència energètica als habitatges”.

En la conferència la consellera ha exposat la problemàtica de l’habitatge. Cervera ha destacat que la injecció dels Next Generation permetrà afrontar dos grans reptes per equiparar Catalunya als països europeus més avançats: “per una banda, revertir el dèficit estructural de lloguer assequible amb assequible amb un increment del parc públic d’habitatge social, i de l’altra, apostar per la rehabilitació d’edificis i llars amb la mirada posada en l’eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic”.  En aquest sentit, ha anunciat que entre les actuacions previstes amb els fons europeus, es destinaran 160M€ per incrementar l’oferta d’habitatge “per a millorar les possibilitats d’accés de la població que ho té més difícil, com ara els joves o les famílies amb menys ingressos”. La consellera ha destacat que “els fons han de suposar el revulsiu necessari per a fer que superem els baixos nivells d’habitatge amb protecció oficial i anem acostant-nos en els propers anys als nivells d’habitatge social i assequible que hi ha a Europa”.  A més d’aquest 160 milions d’euros, es destinaran 480M€ dels fons Next Generation per rehabilitar habitatges, que suposaria poder rehabilitar-ne uns 65.000 fins l’anys 2026 a tot Catalunya.

Els fons han de servir, entre d’altres coses, fomentar l’autonomia personal i la vida independent. Cervera ha explicat que bona part dels fons s’invertiran en construir nous espais residencials i d’atenció diürna i a modernitzar els que ja existeixen. Així com també ha remarcat que la injecció dels fons europeus serà clau per accelerar la transformació digital del Departament. En l’àmbit de l’atenció a la infància i la joventut, la consellera ha reclamat fomentar l’emancipació i aplicar projectes basats en la prevenció, que situïn els infants, els adolescents i els joves al centre de les polítiques els afecten.

 

Barcelona, 1 de març.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad