Junts insta el govern a garantir l’accés als serveis bancaris bàsics arreu del país

 

Segons el diputat Jordi Munell “l’accés als serveis bancaris són un dret de la ciutadania” 

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció impulsada per Junts per Catalunya on s’insta el govern de la Generalitat a garantir l’accés als serveis bancaris bàsics arreu del país.

El diputat Jordi Munell ha assenyalat que “tal com marca la directiva europea de serveis bancaris del 2014, l’accés als serveis bancaris no és una simple conseqüència d’una activitat mercantil, sinó un veritable dret de la ciutadania”.

Munell ha alertat de la desertització bancària que deixa 443 municipis i 250.000 ciutadans en situació d’exclusió financera, especialment persones grans i habitants de municipis petits. Aquesta realitat “afecta especialment col·lectius vulnerables i ha de ser revertida immediatament a favor de la igualtat i la justícia social” .

La moció ha estat aprovada per una àmplia majoria.

En el seu moment, el conseller Jaume Giró, ja va assegurar que aquesta és una una iniciativa “assumible, viable i realista”, que es presentarà a tots els grups polítics amb la voluntat d’encetar un debat sobre “què suposa l’exclusió financera i el despoblament del país”.

El text pretén regular la instal·lació voluntària dels caixers per part de les entitats i preveu una instal·lació obligatòria en cas que no es cobreixin les necessitats. El finançament de les actuacions anirà a càrrec d’un fons de nova creació, adscrit a l’Estat, que es dotarà a partir de les aportacions de les mateixes entitats financeres.

La Proposició de Llei de garantia del servei de caixer automàtic en els municipis en risc d’exclusió financera regula la instal·lació voluntària de caixers automàtics per part de les entitats financeres (capítol II), que passa a convertir-se en sistema obligatori (capítol III) en el cas dels municipis on les entitats financeres no presentin cap proposta d’implantació voluntària del caixer. En aquest cas, es farà un primer requeriment perquè les entitats l’instal·lin i, si no és així, ho assumiran de forma subsidiària les administracions locals, les entitats municipalistes o les conselleries competents, per delegació d’aquestes administracions locals.

En aquest cas, el finançament de la instal·lació, funcionament i manteniment del caixer i les actuacions corresponents anirà a càrrec d’un fons de nova creació. Aquest Fons de Garantia del servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera estarà adscrit a l’Administració general de l’Estat i es dotarà a partir de les aportacions de les mateixes entitats proveïdores, en funció de la seva implantació a cada demarcació, i es calcularà en relació amb la quota de mercat en dipòsits i crèdits.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad