Junts avaluarà el compliment del pacte de govern en el seu primer aniversari

El portaveu i vicepresident de la formació, Josep Rius, avisa que “les institucions autonòmiques s’han de governar no per fer autonomisme, sinó per avançar cap a l’estat propi”

 

 

Junts per Catalunya encarregarà una avaluació política sobre el grau de compliment del pacte de govern, ara que farà un any del pacte. Ho ha anunciat en roda de premsa el portaveu i vicepresident de la formació, Josep Rius, on ha avisat que “les institucions autonòmiques s’han de governar no per fer autonomisme, sinó per avançar cap a l’estat propi. Hi ha d’haver un sentit d’estat que ha d’impregnar tota l’acció de govern. I volem veure, departament per departament, el seu grau de compliment”. El portaveu ha afegit que “Junts ens hem mantingut en tot moment fidels al mandat del 52% del 14-F, al nostre programa electoral i a l’acord de govern”.

En altres qüestions d’actualitat, la formació, juntament amb altres grups, ha demanat la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, perquè informi del canvi de posició del govern espanyol respecte el Sàhara. Rius ha afirmat que el canvi de parer de l’executiu presidit per Sánchez “representa una traïció al poble sahrauí i una violació dels acords internacionals subscrits per l’ONU, que reconeix el dret a l’autodeterminació del Sàhara”. El portaveu ha avisat que és un “error geostratègic greu” avalar en aquests moments la posició del Marroc, perquè “irritarà, com així ha estat, Algèria”“en el context que Rússia fa xantatge a Europa amb el seu gas, aprofitant la invasió a Ucraïna”. En aquest sentit Rius ha afirmat que “Sánchez és de la mateixa escola que Josep Borrell pel que fa a diplomàcia internacional”. El portaveu de Junts ha afirmat que amb aquest gir el govern espanyol “demostra una vegada més el seu menyspreu al dret a l’autodeterminació i omple de pols sahariana la taula de diàleg”.

En referència al CEO, Junts lamenta els “errors tècnics que es van produir a l’hora de fer l’enquesta, perquè van donar unes dades que poden distorsionar la realitat”. Per això Rius ha demanat al director del CEO “responsabilitat i seriositat” per “no danyar la reputació d’aquest centre. Esperem que aquests errors no es tornin a produir”. Respecte la baixa de suport a la independència, Rius ha afirmat que considera que és degut a una “falta de concreció estratègia de l’independentisme sobre els passos a seguir per aconseguir-la” i que l’enquesta “certifica l’error de l’estratègia d’ajornar la independència per pretesament eixamplar la base de l’independentisme. Les dades demostren que l’independentisme creix quan té un projecte de confrontació amb l’Estat”.

En referència al cas de la presidenta Laura Borràs, Rius ha defensat que “no és un cas de corrupció, és un cas polític” i una vegada més ha remarcat la defensa de Junts de la presumpció d’innocència de la presidenta i ha denunciat que darrere l’acusació “hi ha un intent barroer d’embrutar la reputació de Borràs i independentisme a partir de dubtosos informes de la Guàrdia Civil”. El portaveu ha emplaçat a la resta de partits independentistes “fer front comú perquè no torni a alterar un cas com aquest la vida parlamentària catalana. Davant un cas de repressió s’ha d’actuar de forma unitària per evitar donar-nos un nou tret el peu”. 

Preguntat per la decisió de l’executiu d’aprovar un decret llei que permeti que el president de la Generalitat convoqui una consulta sobre els JJOO d’hivern a una part del territori català, Rius ha celebrat que el Govern posi en marxa una consulta i defensen que tot el Pirineu, també el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, puguin prendre part en el procés participatiu i en la consulta.

Preguntat per les declaracions de Tardà en una entrevista al Cafè d’Idees, el portaveu ha afirmat que “ens hauriem de qüestionar quina voluntat hi ha al darrere, si hi ha una voluntat constructiva o una voluntat de trencar el Govern per fer un tripartit amb els comuns i el suport extern de socialistes”.

 

Barcelona, 21 de març de 2022.

 

 

 

 

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad