Junts exigeix mesures de xoc davant del col·lapse energètic i la inacció del Govern espanyol

Nogueras i Calvo presenten a l’Executiu un llistat de mesures per fer front a la crisi de preus de l’energia, que no depenen del vistiplau de la UE i que “s’haurien d’haver aplicat fa mesos”

 

 

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, i la diputada Pilar Calvo han mantingut aquest dimarts una reunió al Congrés amb la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el ministre de la presidència, Félix Bolaños. En declaracions posteriors a la reunió, Nogueras ha retret la “paràlisi i inacció del Govern espanyol” davant el “col·lapse energètic” i les seves greus conseqüències, com la vaga de transportistes.

 

Les representants de Junts han traslladat a l’Executiu un llistat de mesures de xoc per millorar immediatament la situació dels ciutadans i de les empreses. “Aquestes mesures són perfectament aplicables ja que no depenen del vistiplau de la UE” i “haurien d’haver-se aplicat fa mesos“, ha subratllat la portaveu.

 

Aquestes mesures són, entre d’altres, establir un escalat de preus de l’electricitat de manera que els primers 100 KWh tinguin un preu bonificat per a tots els usuaris, i que apliqui una bonificació menor a mesura que s’augmenti el consum. A més, Nogueras també ha destacat la importància del MIDCAT, una infraestructura per a la interconnexió entre Catalunya i la UE per al transport de gas, però també per a l’hidrogen verd en el futur. També considera imprescindible equiparar els peatges de transport de la xarxa de 25kV i la de la xarxa de 36kV. Una mesura que tindria un impacte immediat sobre tot el teixit empresarial català.

 

A més, Junts ha exigit al Govern espanyol:

 

  • Que qualsevol consumidor vulnerable tingui la mateixa bonificació, independentment de quina empresa comercialitzi l’energia.

 

  • Per afavorir realment l’autoconsum, eliminar les indefinicions, barreres i inseguretats jurídiques en el desenvolupament del nou rol del consumidor com a client actiu i les comunitats ciutadanes d’energia en base a les definicions establertes a la Directiva (UE) 2019/944 que s’ha de transposar de manera immediata. En definitiva, regular el concepte de ‘comunitat energètica’.

 

  • També dins de l’autoconsum, Junts ha traslladat al Govern espanyol les esmenes que presentarà per trencar les barreres que en limiten en aquests moments el creixement. Actualment, la distància és tan sols de 500 metres, fent inviable un gran nombre d’instal·lacions d’autogeneració.

 

  • Establir mecanismes de control de preu elèctric com fan altres Estats com França, que fiten el preu d’oferta del kWh elèctric d’origen nuclear o reduint impostos sobre l’electricitat i els combustibles.

 

  • Que l’increment de recaptació d’impostos pel plus de preu de l’energia es dipositi en un fons d’ajuda a PIME i al sector ciutadania, especialment el més vulnerable.

 

  • Revisar els criteris pels quals es concedeix l’ajuda a la rehabilitació energètica dels edificis. Un criteri gairebé impossible de complir als edificis ubicats a les costes catalanes tret que disposin de calefacció centralitzada.

 

  • Instar l’Estat que davant d’un conflicte d’interessos entre un promotor renovable que ha tramitat via Estat i un promotor que ha tramitat via Generalitat en una mateixa ubicació, prevalgui el tràmit realitzat davant de la CCAA o alternativament el que tingui l’acord o hagi negociat amb el propietari.

 

 

 

 

Madrid, 22 de març de 2022

 

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad