Junts presenta un paquet de propostes per reduir el cost efectiu de l’energia davant de la inacció de l’Estat

 

Joan Canadell: “Tenir un estat propi, un estat a favor, és l’única manera de fer front a les crisis del segle XXI”

 

Junts per Catalunya ha presentat un paquet d’iniciatives per ajudar la ciutadania i les PIMES a fer front a l’increment de preus de l’energia. El diputat Joan Canadell ha advertit que mentre la Unió Europea ha reaccionat i la majoria d’estats europeus ja han pres mesures urgents, el Govern espanyol va tard i malament. “Està fent un clar abandonament de les seves funcions i deixa desemparats ciutadans i empreses respecte a l’augment desorbitat del preu de l’energia”, ha dit Canadell.

Davant de la inacció del Govern espanyol, el grup parlamentari de Junts per Catalunya ha preparat un paquet de propostes per reduir el cost efectiu de l’energia i compensar les PIMES, autònoms i consumidors vulnerables pels sobrecostos que han hagut d’assumir. “Mentre treballem per fer efectiu el mandat del 52%, no ens podem quedar de braços plegats”, ha afirmat Canadell. El diputat ha expressat que “tenir un estat propi, un estat a favor, és l’única manera de fer front a les crisis del segle XXI”. “Només amb una Catalunya independent podrem aplicar la millor política energètica, que fugi dels oligopolis i que vetlli pels interessos i necessitats dels consumidors i les PIME del país”, ha reblat Canadell.

Aquest conjunt de mesures es presentaran a la resta de forces polítiques per tal d’arribar a acords i poder-les aprovar en el ple.

Mesures per a trencar la perversió del sistema elèctric

  1. Instar l’Estat a treure de forma immediata, tal com ha proposat la UE, el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat.
  2. Instar l’Estat a acotar el preu d’oferta del kWh elèctric d’origen nuclear, com ha fet França.
  3. Instar l’Estat a auditar des de la CNMC possibles fraus en les ofertes del sector generador d’electricitat i quantificar els beneficis caiguts del cel. Cal exigir la màxima transparència en una situació tan excepcional i que afecta pràcticament la totalitat de persones físiques i jurídiques del país.

Mesures econòmiques immediates

  1. Instar l’Estat a revisar la fiscalitat al sector elèctric perquè el sector públic recuperi els beneficis caiguts del cel que han percebut les elèctriques i que hem abonat tots els usuaris de l’electricitat i que la recaptació vagi a un fons per ajudar a petits consumidors (PIME electro-intensives, sector transport i ciutadans en risc de pobresa).
  2. Instar l’Estat a què l’increment de recaptació d’impostos pel plus de preu de l’energia i els combustibles, es dipositi en el fons per ajudar a petits consumidors.
  3. Instar l’Estat a establir un escalat de preus de l’electricitat de manera que els primers 100kWh tinguin un preu bonificat per a tothom.

Mesures per deslligar-nos de l’economia fòssil

  1. Instar el Govern a què acceleri una transició energètica efectiva a Catalunya aprofitant les oportunitats que aporten l’autoproducció renovable a nivell de ciutadania i administració local. Instar el Govern de Catalunya a no desinteressar-se pels projectes mitjans -de fins a 50MW- imprescindibles per a una transició energètica real.
  2. Instar el Govern a aplicar el fons recaptat via taxa al sector de la generació i transport elèctric a fer una efectiva transició energètica, promovent projectes socials i d’ajuda a l’activitat econòmica a aquelles comarques que apostin per la renovable mitjana que beneficiï el país.

Mesures d’equilibri territorial i sobirania catalana

  1. Donar retorn a aquest Parlament sobre com ha procedit davant dels Ministeris espanyols de Política Territorial i Funció Pública i de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic i com aquests han respost a la petició d’aturar i desestimar el projecte i el traçat de les cinc línies MAT que afecten el territori català.
  2. Exigir a l’Estat l’equiparació de peatges de 25kV a la de 36kV. Aquest fet, introduït amb nocturnitat provoca uns sobrecostos a la indústria catalana respecte a la seva competidora basca valorats en 300 M€ segons dades de Cecot.
Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad