Junts insta el Govern a exigir a l’Estat que gravi l’oligopoli energètic per rebaixar el cost de l’energia

 

 

El grup parlamentari ha dut al ple una moció amb onze propostes per rebaixar el preu de l’energia a ciutadania i empreses

 

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la moció que ha presentat Junts per Catalunya per afrontar els efectes de la guerra d’Ucraïna a l’economia catalana. El diputat Joan Canadell ha alertat de l’increment dels beneficis de les sis empreses de l’oligopoli energètic, que  han arribat més de 10.000 milions d’euros al primer trimestre d’enguany, gràcies al sistema de fixació de preu marginalista. El diputat de Junts ha advertit que aquests beneficis són “a costa de les butxaques dels consumidors que pateixen una inflació de prop del 10% i dels sobrecostos de les pimes”. En aquest sentit, Canadell ha assenyalat que “cal trobar el mecanisme perquè aquestes empreses de l’oligopoli no tinguin aquests beneficis caiguts del cel, o que se’ls gravi amb impostos que es destinin a ajudar de debò pimes i consumidors”. Canadell ha retret al PSC que siguin “còmplices d’aquest despropòsit” i ha qüestionat al grup parlamentari d’En Comú Podem que formi part d’un govern que permet l’oligopoli. Per contra, Junts prioritza “la protecció dels consumidors davant pràctiques abusives dels grans operadors, especialment de les empreses de l’IBEX”, ha destacat.

La moció presentada per Junts recull onze propostes on, a banda d’instar al Govern de la Generalitat a exigir al Govern de l’Estat que incrementi la fiscalitat a l’oligopoli elèctric, es demana que l’Estat tregui de forma immediata el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat. La moció també reclama un fons extraordinari per a les comunitats autònomes per atendre les necessitats sobrevingudes derivades de l’impacte de la guerra de Rússia amb Ucraïna. Així mateix, s’insta a augmentar la taxa del dèficit públic del 0,6% fins a l’1% del PIB, cosa que permetria disposar d’uns 1.000 milions d’euros addicionals per fer front a la situació de crisi.

 

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad