President Puigdemont: “Junts per Catalunya és un partit imprescindible si es vol fer política a Catalunya i per a Catalunya”

 

 

Benvolguts companys i amics,

L’executiva nacional ha acordat de convocar el congrés del nostre partit el proper dia 4 de juny, a Argelers, a Catalunya Nord. Tal com especifiquen els estatuts, la convocatòria em correspon a mi en tant que president del partit i per això us envio aquest missatge, per tal que es pugui posar en marxa la maquinària que l’ha de fer possible.

N’esperem molt, d’aquest congrés. Tots estem d’acord que és necessari que, passats ja dos anys de la nostra fundació, reforcem i preparem el partit per als reptes que han de venir. Hem superat l’etapa fundacional, no pas sense obstacles i problemes, i havent d’entomar reptes en condicions molt difícils. El nostre naixement en plena pandèmia, el nostre congrés celebrat de manera virtual i al cap de poc haver de preparar unes eleccions nacionals són adversitats que poques formacions haurien estat en condicions de superar amb els resultats que nosaltres hem obtingut. En aquest sentit, el partit deu un agraïment immens a totes les persones que han assumit tasques directives, lideratges electorals i responsabilitats institucionals; d’una manera molt explícita vull agrair la dedicació sense límits que el secretari general, Jordi Sànchez, ha tingut amb el partit. Ell va assumir-ne les regnes des de la presó, en la seva condició de pres polític, i això també és un element que queda incrustat en la història del nostre partit perquè no se’ns oblidi mai d’on venim, les raons per les quals fem política i les adversitats que tenim al davant.

El congrés ha de procedir a la renovació de tots els càrrecs, fet que en democràcia és sempre saludable. Sigui per ratificar persones i mandats, o sigui per canviar-los. La direcció del partit ha d’orientar-se, com he dit abans, als nous reptes que tenim al davant. En aquesta orientació li caldrà una direcció que encaixi en aquests reptes i que tingui la plena capacitat i dedicació per liderar-los. D’un temps ençà he arribat a la conclusió que al partit li cal una presidència més implicada del que jo no he estat; aquest va ser, de fet, un compromís meu i he d’agrair el respecte que tothom ha tingut i que m’ha permès mantenir l’estratègia que menem des de l’exili i que no és, ni ha de ser, la de cap partit en particular. Poques formacions polítiques haurien tingut la generositat que ha tingut el nostre partit i que heu tingut vosaltres com a afiliats, en el respecte envers aquest compromís personal.

Però ara és necessari, al meu entendre, que el partit tingui una nova presidència. Que participi permanentment de les reunions executives, que participi a fons de les decisions polítiques que calgui adoptar. Per això no presentaré la meva candidatura a la renovació de la presidència del partit, per bé que m’agradarà molt i em sentiré molt honorat de poder acomiadar-me com a president de manera presencial, al costat de tots vosaltres. Junts per Catalunya és el meu partit; assumeix en els seus postulats fundacionals allò que em va dur a fer política, allò que em va dur a acceptar la presidència de la Generalitat de Catalunya, allò que ens ha dut a l’exili i a la presó, i a continuar la feina que tenim pendent de fer. Cap partit no és perfecte, i el nostre encara menys perquè té menys experiència i un munt d’adversitats exteriors; però estic molt satisfet que el nostre no hagi estat un partit en el sentit clàssic, vertical, rígid i amb pensament únic. Aquesta actitud ens allunya de la temptació sectària en què solen caure determinades organitzacions molt rígides i de governança molt vertical, per bé que també fa molt més exigent i complexa la gestió ordinària i sovint és usada pels nostres adversaris com un senyal de feblesa. Ben al contrari, la democratització de la societat passa per la democratització dels partits en la seva vida interna i en el seu posicionament públic.

A les democràcies més avançades d’Europa, el debat a l’interior dels partits no és cap senyal de feblesa sinó de riquesa democràtica, i això és el que Junts per Catalunya entén quan fomenta els corrents interns i quan no té por del debat i la confrontació d’idees. Naturalment, amb la conseqüent assumpció col·lectiva de les decisions preses per la majoria, que és la regla d’or del funcionament democràtic.

Animo aquelles persones que dins de Junts per Catalunya tenen una demostrada capacitat de lideratge perquè assumeixin aquesta responsabilitat. La persona que assumeixi la presidència comptarà amb el meu suport d’entrada, i podrà comptar-me entre els milers d’afiliats que donem vida al partit.

Estic més que convençut que sabrem fer un congrés potent, eficaç, que doni una gran empenta que ens situï en les millors condicions per afrontar tots els reptes que tenim al davant. I que recordi a tothom, especialment a aquells a qui fem nosa i a qui els molesta que existim, que Junts per Catalunya és un partit imprescindible si es vol fer política a Catalunya i per a Catalunya.

Fins ben aviat!

Carles Puigdemont i Casamajó

 

3 de maig del 2022

 

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad