El conseller Giró anuncia una operació econòmica perquè l’Eix Transversal passi a dependre de la Generalitat i així estalviar 800M€ en 18 anys

 

Aquesta via és una infraestructura fins ara finançada amb un peatge a l’ombra. Economia preveu finalitzar el contracte amb Cedinsa a la C-25 amb recursos del FLA o un crèdit bancari

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat que el Govern vol que l’Eix Transversal passi a dependre de la Generalitat i així estalvar 800 milions d’euros en 18 anys. La Generalitat ha activat una operació per anticipar el final de la concessió de la carretera que va de Cervera a Caldes de Malavella. El conseller afirma que “aquesta operació que preveu el contracte permetrà al Govern estalviar 810 M€. És l’operació econòmica i financera més important dels darrers 10 anys”. L’objectiu de la conselleria encapçalada per Jaume Giró és aprofitar la “finestra d’oportunitat” que preveu el contracte amb Cedinsa per aquests 2022 amb recursos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per valor de 450M€ o amb un crèdit bancari.

El contracte de concessió de l’Eix Transversal va adjudicar-se el mes de juny de 2007 i es va modificar el 2010. Les seves clàusules preveuen tres dates en què la Generalitat pot trencar “unilateralment i sense justificació” la concessió, previ pagament d’un denominat “preu de reversió”. Les dates per fer aquesta resolució anticipada, que no suposaria cap penalització, coincideixen amb els anys 2017, 2022 i 2027.

Fa cinc anys ja es va intentar fer aquesta operació, però sense èxit. Ara l’Executiu ho vol tornar a intentar. Si finalment es rescindeix el contracte, l’Eix Transversal passarà a ser gestionat pel Departament de la Vicepresidència des de l’1 de gener de 2023. El Govern no descarta revisar la viabilitat de liquidar altres contractes de concessió que també disposin de clàusules de rescissió.

 

Barcelona, 16 de maig de 2022.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad