Grafitis: de l’art a l’incivisme

 

L’incivisme a la nostra població està augmentant exponencialment, cada dia tenim més parets embrutades amb pintades de tota mena. Ara ja no en tenen prou amb les parets i contenidors d’escombraries, també els ha tocat rebre a les persianes dels comerços. Podem trobar signatures, marques i ara també números de grans dimensions. Uns grafitis que no aporten res i que tenen com a únic objectiu deixar la seva petjada al màxim d’espais públics possibles. Actuen amb total impunitat, sembla que ningú els hi pari els peus.

Hi ha moltes poblacions que destinen parets i murs perquè el col·lectiu de grafiters puguin expressar el seu art, Castellar del Vallès n’és un clar exemple, les parets al voltant del camp de futbol és un dels indrets on s’ha destinat més espai per aquesta qüestió, tenim altres ubicacions repartides en diferents punts de la nostra població que també s’han habilitat per aquesta pràctica. No entrarem en cap judici de valor, per si ens agrada més o menys, segurament com en tot hi haurà opinions de tota mena, ja que per sort, no tots pensem igual.

Des de Junts per Castellar demanem una neteja urgent de totes les pintades que no estiguin els llocs reservats per aquesta expressió artística, és necessària una acció ràpida i que en 24 o 48 hores es netegi la pintada, potser d’aquesta manera s’ho pensaran dues vegades abans de fer-les, si saben que l’endemà desapareixerà. I és que sembla que alguns autors d’aquestes pintades tinguin una competència per a veure qui n’és capaç de fer-ne més.

El que també demanem és que no puguin actuar amb total impunitat, que se’ls identifiqui i sancioni, la millor manera de treure’ls-hi les ganes d’embrutar l’espai públic seria que ho haguessin de netejar els mateixos que ho han embrutat.

També s’haurien d’habilitar més espais perquè els que són realment bons grafiters, puguin expressar el seu art, un dels llocs on tenim moltes parets que contínuament estan atacades són les de la Plaça Catalunya. Crec que és un molt bon lloc on proposar un concurs de grafiti amb uns dissenys que estiguessin ben adaptats a l’entorn.

També m’agradaria remarcar altres actituds d’incivisme, com enganxar papers i adhesius a fanals, papereres i parets i també les que patim cada dia com la dels excrements dels gossos.

Segurament ens farien falta uns agents cívics, que no vaguin uniformats, per poder identificar els infractors i també poder fer una mica de pedagogia per fer entendre als nostres vilatans que no tot és vàlid i que dur a terme accions incíviques pot comportar sancions.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad