El problema dels residus i la seva gestió. Models per a Castellar

Ja tenim aquí la segona entrega de col·loquis Parlem Clar, el proper dissabte 18 de febrer el candidat a l’alcaldia de Junts per Castellar Joan Juni presentarà a les 12h a la sala d’actes del Mirador el col·loqui:

El problema dels residus i la seva gestió.

Models per a Castellar Una bona gestió dels residus urbans és cabdal i necessari en qualsevol nucli habitat, una mala planificació genera malestar ciutadà, brutícia, plagues, olors i sensació de deixadesa. Però al darrera hi ha problemes d’una magnitud i transcendència molt majors:els lligats al camí cap a la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica. Les societats més avançades porten anys treballant perquè els residus deixin de ser una font de problemes per a convertir-se en un font d’oportunitats. El model econòmic, energètic i social vigent fins avui dia s’ha caracteritzat per ser un model lineal, és a dir, s’extreuen recursos naturals per a fabricar els productes que consumim i, al final de la seva vida útil els llencem. Però els recursos són finits, i, a més, en cada pas del procés industrial, es produeixen a vegades subproductes tòxics, es generen residus i s’emeten gasos, i es consumeix energia. Per això apareix el concepte d’economia circular, on alguns subproductes són matèries primeres d’altres processos productius i on la part aprofitable dels residus es tracta i torna a entrar al sistema com a recurs primari com a subproducte per donar vida a altres materials. La gestió de residus va molt més enllà de separar, recollir i recuperar. Òbviament, el millor residu és el que no es genera, però el tractament dels que sí es generen pot obrir les portes a un nou concepte de ciutats sostenibles i al desenvolupament de nous sectors econòmics.
Per avançar en aquest camí és necessària la implicació de la ciutadania, i un gran canvi de mentalitat alhora de pensar individualment en tota la quantitat de residus que generem dia a dia, i no pensar només en els residus industrials. Estem en una situació d’estancament en matèria de reciclatge. Calen mesures d’alta eficiència i valorar a cada punt del territori quina és la millor solució o conjunt de solucions. Per aquest motiu hem des de junts per Castellar hem preparat aquest col·loqui amb persones altament qualificades i amb molta experiència per tal d’aportar solucions pràctiques a la ciutadania i que poden donar respostes a preguntes a vegades incòmodes.
Així doncs comptarem amb la presència de:

Josep Ma Tost, Consultor en Economia Circular i Director de l’Agència de Residus de Catalunya durant 10 anys (2011/2021).

Nil López, President del Consorci de Residus del Vallès,

Climent Vilatersana Director General de Moba, Empresa d’aplicacions tecnològiques en
la recollida de residus.

Moderarà el col·loqui la nostra regidora i ecòloga Esther Font, experta en didàctica i
comunicació de la ciència. L’acte està obert a tothom i l’entrada és gratuïta.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad