El problema dels residus i la seva gestió. Models per a Castellar

El passat dissabte 18 de febrer va tenir lloc la segona entrega de col·loquis organitzats per Junts per Castellar, amb el lema: PARLEM CLAR. On es tracten problemes de rellevància pel municipi, en aquest cas la gestió dels residus. Una bona gestió dels residus urbans és cabdal i necessària en qualsevol nucli habitat, una mala planificació genera malestar ciutadà, brutícia, plagues, olors i sensació de deixadesa. Però al darrera hi ha problemes d’una magnitud i transcendència molt majors: els lligats al camí cap a la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica.

Durant l’acte es va explicar una mica la situació actual i la problemàtica al voltant de la separació de residus i el seu tractament, i sobretot per què és important fer-ho. Dades com que cada ciutadà genera anualment uns 500kg de brossa, o què passa quan no separem bé els nostres residus, el cost que generem al sistema. Pensem que, una de les partides més importants del pressupost del municipi és precisament la recollida i gestió dels residus.

En Josep Ma Tost, ens va donar les dades significatives pel que fa a Catalunya i a Castellar, alhora de posar-nos al dia del que hem de complir en vistes als anys 2030 i 2050 pel que fa a les normatives europees i espanyoles sobre residus. Cal canviar de paradigma i considerar els residus també com a recursos, a diferents nivells. Les matèries primeres son cares (pensem per exemple en el cas del coure), cada vegada que separem deixalles i tornem les matèries al sistema, o bé les reutilitzem directament, ja fem un primer estalvi. A nivell ecològic, recuperar materials implica també menys emissions de CO2 al sistema i una millora econòmica a dos nivells: d’una banda l’estalvi en matèries primeres, i d’altra banda la generació de nous llocs de treball i noves empreses del sector.

Pel que fa a Castellar, si bé hi ha nivells acceptables en recollides especials, (industrials dels polígons, perquè per llei hi estan obligats), la recollida bàsica és molt baixa. Com ens informa en Nil López, hi ha diversos mecanismes d’alta eficiència que es poden adaptar al poble i millorar notablement els nostres números. A més hem de pensar que tenim la sort de tenir un consorci tractador, és a dir, es poden tractar les diferents fraccions de la recollida selectiva, fins i tot es pot recuperar el material de rebuig (el residu sòlid urbà, del contenidor gris) per tant, es pot garantir l’economia circular.

A Castellar, per la nostra tipologia de nucli central i nuclis descentralitzats, el més segur és que la millor opció sigui una opció híbrida, entre per exemple un porta a porta en algun nucli determinat i els contenidors tancats en d’altres. Aquests dos sistemes s’han aplicat ja a molts municipis i es veu com augmenta considerablement l’eficiència en la gestió dels residus.

Precisament, a més a Castellar no tenim excusa per no aprofitar que al nostre polígon tenim l’empresa MOBA, especialitzada precisament en les darreres tecnologies per al reciclatge i així en Climent Vilatersana ens va explicar molt bé diferents tecnologies i a més va aprofitar per comentar que hi ha una demanda de treballadors per a la seva empresa i que prefereixen gent de Castellar.

Igual com passa amb el tema de les renovables, el tema dels residus també és un tema que en darrer terme depèn del ciutadà. Les actituds personals són imprescindibles, sense un canvi de model i un canvi de xip a nivell de cada ciutadà, no es pot dur a terme i des de junts ho tenim molt clar. El paper de l’ajuntament ha de ser primer fer una bona tipificació dels tipus de residus que es produeixen a nivell de tot el terme municipal i de totes les activitats i, després preparar un bon pla d’acció, no es pot deixar a les improvisacions. A més, hem de tenir en compte que, es sancionarà als municipis que no compleixin les previsions. Per tant, a més de fer tots els canvis tecnològics necessaris, cal fer una gran labor d’acompanyament del ciutadà perquè s’acostumi a les bones pràctiques. Sovint les coses no es fan bé per desconeixement, però sí que amb acompanyament i una política de bonificacions, aplicant taxes justes, de manera que pagui més qui més residus generi, llavors la gent ja anirà adquirint cada vegada més bones pràctiques.

No ens oblidem però que, a Castellar, i per iniciativa privada, diferents empreses del nostre polígon ja fan exemples d’economia circular, és a dir, els residus o subproductes d’una empresa serveixen com a matèria primera d’una altra, tenint així un estalvi ambiental i econòmic considerable.

El públic assistent al col·loqui va fer moltes preguntes fent que tots aquests temes es tractessin d’una manera atractiva i dinàmica on vam poder aprendre i prendre consciència de molts conceptes.

Qui no va venir ens pot seguir per les nostres xarxes i veure els vídeos penjats per tal de poder aprofitar el saber fer i l’experiència dels nostres convidats.

Recordo qui eren els convidats:

Josep Ma Tost, Consultor en Economia Circular i Director de l’Agència de Residus de Catalunya durant 10 anys (2011/2021).

Nil López, President del Consorci de Residus del Vallès,

Climent Vilatersana Director General de Moba, Empresa d’aplicacions tecnològiques en la recollida de residus.

Castellar del Vallès, 18 de febrer de 2023

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrarli publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l\\\'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.   
Privacidad